Mijn naam is Herbert Immer Willems. Ik heb aan de Rotterdamse kunstacademie gedurende een jaar  een zogenaamde ‘Vorkurs’ gedaan, een Bauhaus-idee dat indertijd in Rotterdam omarmd werd. Daarna verhuisden mijn ouders naar Stadskanaal en heb ik de Minerva-academie in Groningen bezocht. Toen ik vervolgens in Amsterdam woonde heb ik jarenlang in het Amsterdamse atelier van Meggy Poell gewerkt. Op dit moment woon en werk ik in Haarlem.

Mijn stijl van schilderen noem ik romantisch realistisch. Het zijn realistische werken waarin door een kenmerkend en betekenisvol kleurgebruik, aangevuld met en versterkt door rayïstische (opvallende belichting waardoor licht en donker opvallend op de voorgrond treden) elementen een bijzondere en geromantiseerde sfeer ontstaat. Daarbij is steeds gestreefd naar eenvoud van de vorm enerzijds en maximale zeggingskracht van de inhoud anderzijds.

Het thema van mijn werk is de zogenaamde ‘heemding’:  een woord dat in het Nederlands niet bestaat, maar waar de Duitsers het veel betere woord ‘Heimkehr’ voor hebben. We zouden dat kunnen vertalen als ‘Het thuiskomen’. Het is een soort oergevoel van mensen van alle streken en tijden, een verlangen naar een eigen en unieke plek onder de zon, waar ze geboren zijn, groot geworden zijn en zich veilig en vertrouwd voelen. Een emotionele plek waar we een unieke band mee hebben en houden. Die ‘heemding’ kan weergegeven worden door huizen, maar evengoed door  boerderijen, strandhuisjes, vuurtorens en wat dies meer zij. Geborgenheid en veiligheid staan daarbij steeds centraal, balans en harmonie zijn de hoofdkenmerken ervan.  Lees voor uitgebreider informatie ook mijn site (zie onder) en dan vooral de pages  ‘Blogs’ en  ‘De Wording’.

Mijn werk wordt geschilderd met olieverf en afgeschilderd in een zogenaamde museumkwaliteit (doorgaans de Rembrandt van Talens; museumkwaliteit wil zeggen 100 jaar kleurecht). Voordeel van olieverf boven acryl is de veel grote pigmentbinding van het medium olie. Bovendien kan met olieverf glacerend (in laagjes op elkaar) gewerkt worden, wat met acrylverf minder goed mogelijk is.

Tot slot: mijn werk is geschilderd op panelen; panelen zijn veel minder kwetsbaar dan doeken en zijn, na een goede gesso-behandeling, prima dragers  voor olieverfschilderijen. In combinatie met de diverse lagen olieverf garanderen panelen een jarenlang probleemloos en optimaal genot van een aangekocht werk. Ik hoop van harte dat u geniet van mijn werk. Voor contact en site: zie mijn visitekaartje of site:

Lid Kunstenaars Vereniging Hoorn en Omstreken (KVHeO), NABK (Ned. Associatie Beeldende

www.herbertwillems.webs.com

Herbert exposeert op locatie 21, Hofstede Lust & Last.

Zoek in de website

Kunstkijk Evenementen

Kunstkijk Muziekfestival

Kunstkijk Kalender