Zij studeerde af ( Master en Ph.D. ) in de richting ‘Onderwijs in de beeldende kunst’ met als specialisatie academisch tekenen, schilderen en handvaardigheid aan de Dokuz  Eylül Universiteit, Kunst Academie in Izmir. Zij is lid van Unesco-AIAP/ Internationale Association of Art.

Sözer ( 1958) laat zicht tijdens het schilderen slechts inspireren door muziek. In gedachten wil zij geen beeld hebben van werk dat niet door haar vervaardigd is. Tijdens het schilderen isoleert zij zichzelf. ‘Bij de voorbereiding van een nieuwe tekening is een vlek op canvas getekend van grote waarde, er dient geen opzet te zijn bij het maken van die vlek, zodat ik mij kan focussen op het onderbewustzijn. Door gebruik te maken van mijn fantasie en onderbewustzijn, ervaar ik opwinding bij het vormen van de vlek tot een waardevol kunstwerk’, aldus Sözer.

In haar laatste serie, die geïnspireerd is door de Zijde Route en Kafka, wil zij een verband laten zien tussen de Oosterse en Westerse cultuur. Ze gebruikt hiervoor beelden van het ontstaan van de zijderups. De verandering van larven in rupsen en het weven van een cocon en zijde die wordt verkregen uit een cocon en het uiteindelijk ontstaan van een vlinder ziet zij als metafoor voor de burg tussen Oost en West.

De twee schilderijen van de serie Zijde Route en Kafka werden geselecteerd door de internationale jury van het Coda Museum voor `de Coda Museum Catalogus van het Beste van 2016 `.

 

www.yaseminsozer.com

Yasemin exposeert op locatie 9, Hofstede de Rietheuvel.

Zoek in de website

Kunstkijk Evenementen

Kunstkijk Muziekfestival

Kunstkijk Kalender