Speelliedengroep Die Goue Gale..

Het repertoire bestaat uit middeleeuwse liederen van diverse oorsprong, die op een zo authentiek mogelijke wijze worden vertolkt. Deze zijn verzameld in een speciaal Goue Gale Liederenboek.
Er is een groepsbiografie; een verhaal waarin beschreven staat wat voor groep Die Goue Gale in de veertiende eeuw was, en wie daar allemaal zoal bij hoorden.
De speellieden van Die Goue Gale dragen kostuums zoals veertiende-eeuwse speellieden die gedragen kunnen hebben. De groep voert ter herkenning een vaandel, dat op een rood-met-blauwe ondergrond een gouden (gele) zingende nachtegaal laat zien. De nachtegaal zingt en brengt geliefden in vervoering.

Zij zingen oud-Nederlandse, oud-Franse, oud-Spaanse ne Latijnse liederen.. Liederen die verhalen van heroïsche daden, van liefde, van trouw en ontrouw, stichtelijk maar ook af en toe zeer ondeugend

De hedendaagse  Die Goue Gale is een groep kleurrijke lieden die enthousiasme en plezier uitstralen in wat ze doen.
De zanggroep is in 1996 opgericht als een naamloze groep door enthousiastelingen, die zich muzikaal gingen toeleggen op het middeleeuwse lied. De leden waren toen nog allemaal lid van een speciale middeleeuwen-vereniging. Men maakte kostuums zoals zangers die gedragen zouden hebben, en verzamelde liedjes en meerstemmige muziek uit alle windstreken van middeleeuwse oorsprong.

Grote inspirator uit die begindagen was Han de Vries. Hij wist onuitputtelijk te vertellen over de middeleeuwse zangtraditie en toonsoorten, en zette vele liedjes in een middeleeuwse zetting, voor meerdere stemmen, of voor begeleiding met fluit en doedelzak.

www.diegouegale.com

Die Goue Gale speelt 26 mei om 15.00 uur op locatie 7, de Remonstrantsekerk

Kunstkijk Evenementen

Kunstkijk Kalender