Locatie: 07. Marieke van Putten-Eijs

Raku stoken.

Tijdens de KunstKijk op zaterdag 28 en zondag 29 mei stelt  Marieke van Putte haar tuin open. U kunt dan een kijkje nemen bij het raku stoken. Zij streeft ernaar om rond 15.00 uur de klep van de raku oven te openen waarna de werkstukken in het zaagsel gaan. Dit kan alleen doorgaan als het niet regent.
Ook haar eerder gestookte Chawans zijn te zien.
U bent zeer welkom, houd echter wel afstand tot de raku oven, deze is heet!

Chawan:
In de wereld van Japanse keramiek is niets zo gewild als de Chawan. Een Chawan is een kom die wordt gebruikt voor het bereiden en drinken van matcha thee.
De kom lijkt nederig, simpel zelfs maar het is de kern van de theeceremonie en geladen met rituele betekenis. Een Chawan is altijd onregelmatig en nooit perfect symmetrisch. Dit is bewust en is gelinkt aan de Wabi Sabi.
Belangrijk is dat de Chawan goed in de hand ligt. De welving van de buitenkant maakt een Chawan prettig om, met 2 handen vast te pakken en uit te drinken. De binnenkant en de rand zijn glad afgewerkt. De rand voor het drinkcomfort en de binnenkant om met de bamboeklopper (Chasen) de matcha thee goed te kunnen kloppen.
In de bodem is een kuiltje gemodelleerd voor het thee bezinksel.
De Onderkant is zorgvuldig afgewerkt vaak met een stempel of initialen van de maker en het atelier.
Na het drinken van de thee wordt de Chawan door de gast bekeken en bewonderd.

Wabi Sabi:
Wabi-sabi is een Japanse filosofie die het vergankelijke, het verweerde en het imperfecte respecteert. Het is een levenskunst en schoonheidsleer gericht op eenvoud, de invloed van de natuur en menselijke bescheidenheid. Het vinden van schoonheid in het imperfecte, het tijdelijke en het onvolledige. Het accepteren van vergankelijkheid en onvolmaaktheid, zoals dat in het Boeddhisme centraal staat.
Om Wabi Sabi in je leven te brengen hoef je geen Boeddhistische Zen-monnik te worden. Het behoeft alleen een rustige, moedige geest, open voor de tijdelijkheid van de omgeving en onszelf met aandacht voor het stille en het kleine.

 

eijsontwerpt.nl